Pieczone faszerowane pieczarki

Pieczone faszerowane pieczarki to bardzo prosty i dość szybki sposób na smaczną kolację. Mogą być daniem głównym - do którego podamy chleb, kuskus, czy nawet ziemniaki. Mogą być też dodatkiem do czegoś większego.


Składniki:
- 6 do 8 dużych pieczarek
- pomidory suszone, w oleju
- kapary (można też kupić od razu suszone pomidory z kaparami - tak właśnie zrobiłem)
- sok z limonki
- żółty ser
- sól, pieprz



Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i wykrawamy z nich ogonki.
Następnie przygotowujemy marynatę - 3 lub 4 łyżki oleju mieszamy z 1 łyżką soku z limonki. Dodajemy nieco soli i pieprzu i mieszamy. Tą marynatą smarujemy pieczarki, a następnie wstawiamy je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


W tym czasie kroimy ogonki na drobniutką kosteczkę i nieco podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów. Podobnie kroimy pomidory i kapary i dorzucamy do smażących się ogonków. Smażymy kilka minut.


Po wyjęciu pieczarek z piekarnika, wypełniamy je przygotowanym farszem, a na szczyt kładziemy starty żółty ser.


Teraz wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

I gotowe :)