Tarta szpinakowa

Składniki:
Do tarty:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki razowej
100g masła
sól
gałka muszkatołowa (zmielona)
zimna woda


Do farszu:
mrożony szpinak
2 ząbki czosnku
1 jajko
70 g fety
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól
pieprz
zioła prowansalskie
żółty ser


Przygotowanie:
Do miski wrzucamy składniki: mąkę, sól (szczyptę lub dwie), łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy wszystko i dodajemy masło. Teraz wszystko trzeba szybko ugniatać. Kiedy mamy w miarę twardą masę, dodajemy kilka łyżeczek zimnej wody. Ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy ciasto do lodówki.

Teraz przygotowujemy farsz - szpinak musi być rozmrożony (jeżeli nie zdążyliśmy tego zrobić, można go "roztopić" na patelni). Dodajemy zmiażdżone (lub drobniutko pokrojone) ząbki czosnku, wbijamy jajko, wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy. Po wymieszaniu, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i ostrożnie mieszamy.
Bierzemy formę (tortownicę) i odrywając kawałeczki ciasta, wyklejamy jej spód i boki. Następnie wstawiamy ciasto na 10 minut do piekarnika.
Kiedy tarta lekko się zarumieni, wyciągamy ją i układamy farsz. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Kiedy się piecze, ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch tarty na 5 minut przed końcem pieczenia.