Kurczę pieczone w marynacie ziołowej

Składniki:
- nóżki lub skrzydełka kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- zmielona ostra papryka
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- marchewka
- natka pietruszki
- cebula
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sos sojowy


Najpierw przygotowujemy marynatę.
Bierzemy garść tymianku i wsypujemy do miski (takiej średniej wielkości). Dobrze jest jeszcze go rozdrobnić palcami, co bardziej wydobędzie jego aromat. Dodajemy 3 szczypty rozmarynu i tyle samo zmielonej papryki. Siekamy na drobno czosnek i również dodajemy, dosypując sól i pieprz. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z pieprzem. Dolewamy oliwę z oliwek i wszystko mieszamy.


Tak przygotowaną marynatą, nacieramy porcje kurczaka, a następnie wkładamy je do naczynia. Możemy je polać resztą marynaty. Najlepiej zostawić wszystko na kilka godzin, aby mięso przeszło aromatem ziół.

Mięso pieczemy zawinięte w folię do pieczenia, w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut. Kiedy się zarumieni, zabieramy się za ostatni element potrawy. Kroimy marchew na płaskie, długie plasterki. Podobnie robimy z papryką. Cebulę kroimy na ćwiartki. Na rozgrzaną na patelni oliwę, wrzucamy marchew, paprykę i cebulę. Gdy cebula się podrumieni, zmniejszamy ogień i dosypujemy natkę pietruszki. Następnie, po upływie minuty, dolewamy 150 ml sosu sojowego i zostawiamy na średnim ogniu do czasu aż sos odparuje.




Upieczone skrzydełka (nóżki) podajemy z usmażonymi plastrami marchwi, papryki i cebuli. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Całość najlepiej popijać piwem.