Polędwiczki w bazylii i piwie

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 cebule
sól
pieprz
bazylia suszona
mąka
piwo (1 szklanka)


Przygotowanie:
Umyte i osuszone polędwiczki kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster rozgniatamy dłonią.

Następnie posypujemy je solą, pieprzem i bazylią. Soli nie sypiemy zbyt dużo, za to pieprzu i bazylii nie żałujemy. Tak przygotowane mięso zostawiamy na około 30 minut. Następnie kroimy cebulę w półplasterki i obficie solimy. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy cebulę i smażymy aż do zeszklenia.
W tym czasie posypujemy polędwiczki mąką.
Kiedy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i na tym samym oleju (ewentualnie możemy go trochę dolać) smażymy mięso z obu stron. Gdy mięso się podsmaży, wrzucamy z powrotem cebulę, polewamy piwem i smażymy na małym ogniu aż piwo wyparuje.

Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami. Podana ilość z pewnością zadowoli 3 osoby.

Smacznego!