Przepis na piersi z kurczaka duszone w sosie sojowym z papryką jest banalnie prosty, choć trzeba przyznać, że przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu - w sumie około 2, może 2,5 godziny. Jednak warto ten czas poświęcić, gdyż potrawa z pewnością będzie wszystkim smakować.
Składniki:
- piersi z kurczaka (mogą być też polędwiczki)
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- por
- mąka
- jajka
- sos sojowy
- olej
- sól
- pieprz
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, pamiętając aby pozbyć się z nich tłuszczu, żyłek i innych zanieczyszczeń. Następnie lekko je rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę, żeby mięso naszło aromatem pieprzu.
W tym czasie kroimy por na talarki. Paprykę kroimy na cienkie paski, a potem na kwadraciki.
Następnie ustawiamy na kuchence patelnię (aby było szybciej, polecam użyć dwóch) i rozgrzewamy na niej olej. Mięso obtaczamy w mące i w jajku i układamy na gorącym oleju. Smażymy je tak długo aż się zarumieni.
Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam olej wrzucamy paprykę i por. Smażymy przez około 10 minut, aż się zeszklą
Po tym czasie układamy wszystko w rondlu - warstwa mięsa, warstwa papryki. Po czym na rozgrzaną patelnię lejemy wodę i po chwili wlewamy z pozostałym olejem do rondla. Woda powinna sięgać górnej warstwy mięsa i papryki. Całość sypiemy pieprzem i wlewamy sos sojowy. Sos lejemy "na oko" - co jakiś czas próbując czy smak sosu jest odpowiednio intensywny. Trzeba jednak uważać, żeby nie przesadzić. Polecam wlać około pół szklanki sosu na samym początku duszenia, a po 45 minutach ponownie sprawdzić smak. W razie potrzeby dolać wtedy sosu i posypać pieprzu. Po czym dusimy jeszcze około 15 minut.
Potrawę można podawać z ryżem, ziemniakami, chińskim makaronem. A najlepsza jest na drugi dzień.
2006-2017 by Nicpon. Obsługiwane przez usługę Blogger.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)